Voit palauttaa lääkejätteet apteekkiimme

Apteekki ottaa kotitalouksilta maksutta vastaan vanhentuneita ja käyttämättömiä lääkkeitä. Kaikki apteekkiin palautetut lääkejätteet toimitetaan vaarallisen jätteen käsittelyyn. Apteekkari on vastuussa lääkkeiden laadusta apteekissa. Jos lääkkeet ovat olleet asiakkaan hallussa, ei niitä voi enää myydä uudelleen. Tämän vuoksi käyttämättömiä lääkkeitä ei myöskään hyvitetä asiakkaalle. Käytäntö perustuu lääkelakiin ja viranomaisten apteekeille antamiin ohjeisiin.

Lajittele ja erottele jätteet valmiiksi jo kotona. Tuo lääkkeet apteekkiin läpinäkyvässä, tiiviissä muovipussissa.

• Poista lääkepakkauksista potilastietoja sisältävät merkinnät ja laita pahvipakkaukset kartonkikeräykseen. Poista tabletit alkuperäispakkauksistaan. Läpipainopakkauksissa olevia tabletteja ei tarvitse irrottaa pakkauksistaan.

• Tyhjät lasipurkit kuuluvat lasinkeräyksiin ja muovipurkit jäteastiaan.

• Palauta nestemäiset aineet alkuperäispakkauksissaan.

• Palauta joditabletit ja muut jodia sisältävät lääkkeet aina erillisessä läpinäkyvässä muovipussissa alkuperäispakkauksissaan. Jodipitoisia valmisteita ovat mm. Jodix-tabletit sekä Betadine- ja Iodosorb-valmisteet.

• Palauta elohopeaa sisältävät kuumemittarit erillään lääkejätteistä. Sulje rikkoutuneet elohopeakuumemittarit esim. tiiviiseen lasipurkkiin.

• Palauta ruiskut ja neulat erillään lääkejätteistä. Pakkaa ne läpäisemättömään pakkaukseen, kuten tyhjään muovipulloon tai lasipurkkiin.

• Apteekki ottaa vastaan ainoastaan lääkejätteitä ja elohopeaa sisältäviä kuumemittareita sekä ruiskuja ja neuloja. Apteekki ei ota vastaan muita jätteitä (esim. kemikaaleja, hiuslakkapulloja, paristokäyttöisiä kuumemittareita tai muita sähkölaitteita, paristoja ynnä muita).

Voit myös tulostaa ohjeen lääkejätteistä tästä »
Huomioithan, että Pdf-tiedostoa varten tarvitset Adobe Readerin.